Information

Sir Kirke er en sognekirke, der ligger et par km nord for Holstebro, lidt vest for Struerlandevejen. Her ligger kirken ensomt i det småbakkede landskab.

Kirkegården hegnes af græsdækkede jorddiger fra 1984. I forbindelse med opførelsen af et nyt graverhus dette år, blev syd diget flyttet mod syd og forsynet med stenklædt bagside. Mod vest og nord suppleres digerne langs indersiden af egetræer og bøgehæk.

Kirkebygningen er i sin kerne et gotisk langhus opført i 1435-1445 og i 1888 kraftigt ombygget og udvidet med et kor. Våbenhuset er fra 1953, hvor det afløste et ældre våbenhus fra 1869.

Den ældste del af bygningen, dvs. det gotiske langhus, er dateret ved hjælp af dendrokronologiske undersøgelser (dvs. årringsdatering) af tagværket og omfatter det nuværende skib. På grund af de mange ombygninger og skalmuringer er det oprindelige munkestensmurværk dog kun synligt på nordsiden, hvor den gamle mur ses under kirkens kalklag. Bygningen blev opført med lisener (dvs. svagt fremspringende murpiller) ved hjørnerne og på langmurerne ved overgangen mellem koret og skibet. I langhusets vestende var der døre i nord og syd. Formentlig har der været to vinduer i skibet og to eller tre i koret eller østenden, der var adskilt fra skibet ved en spidsbuet korbue.

Ved ombygningen i 1888 blev kirken forlænget mod øst med et nyt kor, idet den gamle østmur blev erstattet af en triumfmur med rundbuet korbue. Ved korets nordside blev der opført et mindre fyrrum, og i det indre blev kirkens flade loft erstattet af et trætøndehvælv

 

 

Aktuelt

Sir Kirke er pt. under renovering. Renoveringen kommer til at forløbe henover sommeren.

Alle kirkelige handlinger i Sir Kirke er derfor aflyst. 

Vi ser frem til, at renoveringen er afsluttet og kan åbne Sir Kirke igen.

Du er velkommen til at tilmelde dig Sir Kirkes SMS tjeneste. Du vil her modtage en SMS når Sir Kirke atter er åben og igen udfører kirkelige handlinger. Du kan tilmelde dig under fanen "SMS Tjeneste"

Nedenstående er et par aktuelle billeder af renoveringen.

 

 

 

Altertavle

Alterpartiet fra 1957, udført af Johan Thomas Skovgaard (1888-1977) og Roland Skovgaard (1921-1973). Det er udført i gule mursten indrammende en mosaik med Den Gode Hyrde.

 

Prædikestol

Prædikestol fra 1650 med malerier i arkadefelterne, udført af Sven Havsteen-Mikkelsen 1981. Selve kurven udgør fire sider af en polygon. Storfagene er flankeret af fritstående og lavstammede toskanske søjler med markeret entasis, placeret foran paneler med dukatmønster. De fire storfag har rundbuede arkader, båret af kannelerede pilastre og prydet med dekorative profilled, hvoraf det yderste udgøres af en kraftig, snoet bladkrans.

 

Kirkeklokke

Kirkeklokken blev omstøbt 1758 af Caspar Kønig i Viborg som angivet med indskrift i reliefversaler (»Omstøbt 1758«), der indrammes af klokkestøberens karakteristiske mærker, en drage med oprullet hale og en vindrueklase, alt angivet på et listeindrammet bånd øverst på klokkehalsen. 

Hør klokken her

 

Historiske billeder

Nedenstående et udvalg af historiske billeder af Sir Kirke

 

Luftfoto ca. 1955

 

Luftfoto ca. 1980 

 

Video

På sitet kan også uploades og vises videoer. Nedenstående er blot et eksempel på dette. Videoen handler ikke om Sir Kirke. 

Kirker Nationalmuseet

Det store, grundlæggende bogværk om de danske kirker. National Museet har gennem tiden lavet en omfattende beskrivelse af de Danske Kirker.

Se her hvad de skriver om Sir Kirke

 

SMS tjeneste

Her kan du tilmelde dig Sir Kirkes SMS tjeneste og få en SMS ved aflysning eller ændringer.